In gesprek met Rick Veldkamp

Rick Veldkamp

Voor de serie ‘In gesprek met…’ gingen we deze keer in gesprek met Rick Veldkamp, Business Unit Directeur bij Normec Foodcare Online. Rick is dit jaar 10 jaar bij ons in dienst. Een mooi moment om vragen te stellen aan deze pionier die altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen en inspiratie.

Hoe kwam je in de food wereld terecht?

Rick loopt inmiddels al zo’n 20 jaar mee in de food sector. En vanuit de passie waarmee hij hierover vertelt, kunnen we wel opmaken dat hij een ‘foodie’ in hart en nieren is. “Mijn eerste bijbaan was als laborant in een aardappelverwerkend bedrijf. Toen daar een vaste baan beschikbaar kwam heb ik die kans meteen gegrepen. Mijn studies heb ik in de avonduren gevolgd.” Rick maakte daarna de stap naar eindverantwoordelijke op de kwaliteitsafdeling. Eerst bij Interovo en daarna bij Sensient. “Toen er een reorganisatie kwam, besloot ik externe capaciteit in te huren bij Normec Foodcare. Het was toen een kwestie van dagen tot ik gevraagd werd om bij hen te komen werken als QA adviseur.”

Wat sprak je zo aan in de functie van QA adviseur?

“Voor mij was dat een soort ideale wereld om in terecht te komen. Als QA consultant wissel je namelijk geregeld van baan zonder dat je van werkgever wisselt. Dit zorgt voor veel dynamiek, uitdagingen en situaties om van te leren. En als je zelf niet tot de juiste antwoorden kan komen of niet over de gewenste kennis beschikt, is er altijd wel een collega die daarbij kan helpen. Ik had vanuit eerdere werkgevers ook al ervaring met externe QA adviseurs en dacht dan altijd wel: dat is leuk voor later. En toen die kans (iets sneller dan zelf bedacht) voorbij kwam, was de keuze snel gemaakt.”

Inmiddels ben je Business Unit Directeur bij Normec Foodcare Online. Hoe kwam je daar terecht?

“Pionieren vind ik leuk. Nieuwe dingen ontdekken en uitdagingen aangaan. Iets meer dan 10 jaar terug ontstond de ambitie om als adviesbedrijf iets met digitalisering te gaan doen. Al snel werd mij gevraagd om de eindverantwoordelijkheid voor de digitaliseringstak voor mijn rekening te nemen. Een bedrijf vanuit de startup fase laten doorgroeien, had ik nooit eerder gedaan en hierin zag ik een geweldige uitdaging die me enorm prikkelde. Ondertussen bleef ik nog wel adviesprojecten doen. Ik maakte zelfs een uitstapje naar marketing en commercie en ben ook nog een tijdje regiomanager geweest. Ik deed veel dingen naast elkaar en dat maakte het juist leuk.” Door de groei die de online tak doormaakte, waren keuzes nodig. Rick koos vol de digitale wereld door als BU manager en later als BU directeur bij Normec Foodcare Online aan de slag te gaan. “We startten met z’n tweeën bij Normec Foodcare Online en inmiddels hebben we een team van zo’n 20 medewerkers.”

“Onze teamleden hebben er zelf voor gezorgd
dat we de groei hebben kunnen waarmaken.”

Van 2 naar 20…hoe doe je dat?

“In het begin was de markt nog nieuw. Dat betekende ontdekken wat nodig was en vaak kort op de bal spelen. We groeiden daardoor steeds harder en dat is eigenlijk nog steeds het geval. Het luisteren naar klantbehoeftes en het snel opereren zit nog steeds verweven in onze systemen. Als bedrijven een verbeterslag willen doorvoeren door middel van digitalisering wil je ze daar zo optimaal mogelijk in ondersteunen. Dat kan de ene keer betekenen dat we een snelle implementatie realiseren en de andere keer dat we aanvullende trainingen verzorgen voor medewerkers op de werkvloer. Hiermee bieden we meerwaarde, omdat kwaliteitsafdelingen vaak al de handen vol hebben met reguliere werkzaamheden.

Als je groeit, biedt dat verder organisatorisch gezien ruimte om specifieke bedrijfsfuncties op te zetten en specialisten aan te stellen die daar verantwoordelijk voor zijn. Ook komen mensen uit het team regelmatig met verrassende ideeën of ambities, welke zorgen voor mooie ontwikkelingen en resultaten. Onze teamleden hebben er zelf voor gezorgd dat we de groei hebben kunnen waarmaken. En samen zorgen we er op deze manier voor dat we onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Met de groei van het team hebben we daarnaast nog meer structuur in processen en overlegvormen aangebracht. Naast formele overleggen nemen we ook de tijd om elkaar op een andere manier te leren kennen en even bij te praten. Zo eindigen onze kwartaalmeetings steeds vaker met een informeel karakter, zoals een rondvaart door de Binnendieze of een Escaperoom.”

Wie zijn je inspirators?

“Ik haal inspiratie uit veel verschillende bronnen en probeer altijd te kijken naar wat mensen doen en wat ik daarvan kan leren. In ieder persoon kan een inspirator schuilen, ook binnen het team. Er zijn praktijkvoorbeelden binnen het team waar ik weer dingen van leer. En soms leer ik juist van hoe andere teams iets aanpakken. Eigenlijk zijn we bij Normec Foodcare een hele grote club met inspirators.”

“Eigenlijk zijn we bij Normec Foodcare een hele grote club met inspirators.”

Blijft er naast al het pionieren nog tijd over voor andere dingen?

“Die vraag krijg ik regelmatig, haha. Mogelijk wekt mijn enthousiasme over werk de suggestie dat ik niet veel anders doe. Als ik dan vertel dat ik voldoende tijd heb voor mijn gezin, familie en vrienden en daarnaast een fanatiek duursporter ben, verandert de vraag vaak naar hoe ik dat georganiseerd krijg naast mijn werk. Ik heb zeker een drukke baan, maar juist in de drukke periodes haal ik enorm veel voldoening uit mijn werk. En vooral in die periodes vind ik het heerlijk om te sporten om zo mijn hoofd leeg te maken. Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk om een gelukkig mens te zijn. Het is vaak een kwestie van goed plannen en prioriteiten aanbrengen. Dat er binnen Normec Foodcare steeds meer aandacht is voor vitaliteit en ESG vind ik dan ook een zeer goede ontwikkeling.”

“Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk
om een gelukkig mens te zijn.”

Bedankt Rick voor dit enthousiaste en inspirerende interview. En op naar de volgende 10 jaar bij Normec Foodcare!

Zij gingen jou voor

Ontmoet jouw nieuwe collega’s!

Jouw droombaan nog niet beschikbaar?

Stuur een open sollicitatie

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 8 MB.

    werken bij normec foodcare

    Menu

    +31 (0) 73 303 02 88